Închisoare

O privire asupra închisorilor românești: Probe care valorează cât viața

Refuzul hârtiei igienice și al medicamentelor – toate aceste lucruri sunt reprezentate de fotografiile din Galerie ↓ care valorează mai mult decât o mie de cuvinte.

Acestea au fost filmate cu telefoane ascunse, cu riscul vieții.

Atunci când fotografiau cu telefoane ascunse, curajoșii noștri colegi de închisoare români cunoșteau riscul suplimentar pe care și-l asumau, de a fi „uitați” de justiție ca pedeapsă.

Crearea acestor imagini le-ar fi putut aduce alte luni în penitenciarele românești.

Dar cum altfel am fi putut, noi și prietenii noștri români, să creăm premisele pentru a eradica acest iad?

Imagini mai mari și descrieri mai detaliate găsiți pe pagina noastră de Facebook!

Mai oribile decât starea pe care o poți vedea în imagini sunt, însă, atacurile gardienilor:

aceștia foloseau violența uneori din pur sadism, alte ori din plictis, dintr-o ură profundă față de homosexuali – sau pur și simplu pentru că o puteau face fără a fi pedepsiți.

Pentru a respecta în mod unitar, la nivel european, demnitatea persoanelor din penitenciare, Consiliul Europei a adoptat Regulile Europene pentru Penitenciare.

La baza acestor reguli stau nouă principii.

În acest document se vorbește despre acordarea drepturilor omului, dar totodată și despre garantarea unor condiții umane de detenție, care să facă posibilă reintegrarea în societate – fără a cauza, de exemplu, boli grave și sindroame posttraumatice.

 

Regulile penitenciare europene nu sunt obligatorii, însă Convenția europeană a Drepturilor Omului este!

Astfel, condițiile din închisorile românești reprezintă nu doar o încălcare a drepturilor omului, ci și cazuri concrete de încălcare a legislației europene.

Prin înființarea Curții Europene a Drepturilor Omului, UE însăși acordă o protecție juridică unică în istorie și pe plan mondial.

 

În calitate de cetățeni UE, este atât dreptul, cât și obligația noastră, să facem uz de această instituție.

În calitate de părţi vătămate, vom aduce cazul în fața Curții Europene de la Strasbourg, pentru a pune capăt acestor condiții medievale.

 

Aici am pregătit pentru dumneavoastră mai multe detalii și filme: