Regulile penitenciare europene

Pentru a respecta în mod unitar, la nivel european, demnitatea persoanelor din penitenciare, Consiliul Europei a adoptat Regulile Europene pentru Penitenciare.

La baza acestor reguli stau nouă principii.


În acest document se vorbește despre acordarea drepturilor omului, dar totodată și despre garantarea unor condiții umane de detenție, care să facă posibilă reintegrarea în societate – fără a cauza, de exemplu, boli grave și sindroame posttraumatice.


Regulile penitenciare europene nu sunt obligatorii, însă Convenția europeană a drepturilor omului este!

Astfel, condițiile din închisorile românești reprezintă nu doar o încălcare a drepturilor omului, ci și cazuri concrete de încălcare a legislației europene.

Prin înființarea Curții Europene a Drepturilor Omului, UE însăși acordă o protecție juridică unică în istorie și pe plan mondial.

Dacă comparăm aceste → Regulile Europene pentru Penitenciare cu realitatea cruzimilor din toate instituțiile de tortură românești, vom ajunge în final la concluzia că nici măcar 10 % din aceste reguli nu sunt aplicate.

O batjocură absolută este faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a publicat aceste reguli pe pagina sa de internet în format .pdf (în traducere în limba română).

Cu toate acestea, în instituțiile de tortură, nici măcar un singur angajat nu cunoaște aceste reguli.


În cadrul uneia din acțiunile intentate împotriva unui penitenciar, Daniel și Matthias au dorit să înmâneze aceste Reguli unei judecătoare.

Aceasta ne-a oprit însă printr-un semn al mâinii, dându-ne de înțeles că cunoaște aceste reguli, doar sunt deja publice, deci nu este nevoie să fie aduse ca dovadă …


Nu am cunoscut însă pe nimeni care să fi auzit ceva despre aceste reguli. Se pare că, în țară, nu se vorbește despre aceste reguli.

 

De exemplu, în aceste reguli există un articol – 18.5 – care spune: În mod normal, deținuții trebuie să fie cazați pe timpul nopții în celule individuale, excepție făcând cazurile în care se consideră că este în beneficiul lor să împartă camera cu alți deținuți.

O batjocură, dacă luăm în considerare → supra-aglomerarea din TOATE închisorile românești! Tinerii sunt închiși, în mod intenționat și arbitrar, împreună cu adulții în aceeași celulă. Criminalii și violatorii sunt închiși împreună cu cei arestați nevinovați sau cu cei care au furat ceva de mâncare.

Abuzurile sexuale zilnice, discriminarea, furtul, relele tratamente…sunt parte inevitabilă a vieții de zi cu zi a deținuților din această țară UE.


Mai multe referitor la aceste reguli:

→ Regulile penitenciare europene – Wikipedia

Aici puteți consulta sau descărca versiunea integrală a acestor Reguli: 

→ Regulile penitenciare europene (versiune PDF în limba engleză)

 

Aici puteți consulta sau descărca, de asemenea, Regulile Europene pentru Penitenciare.


Din păcate, aceste reguli există doar în engleză sau română, atunci când am cerut Ministerului de Externe din Berlin versiunea în limba germană a acestor Reguli, nu am primit din păcate niciun feedback.